II Ogólnopolski Festiwal Zalewajki odbywał się w niedzielę 11 września w naszym powiatowym Radomsku. Wokół Parku Świętojańskiego siedem restauracji ustawiło swoje stoiska, na których każdy mógł skosztować radomszczańską zalewajkę i zagłosować na ulubioną restaurację. Oprócz mieszkańców Radomska najlepszą zalewajkę wybierało także jury, któremu przewodniczył znany z programów kulinarnych krakowski kucharz i podróżnik Robert Makłowicz.
Mistrz kuchni w obecnoÅ›ci m. in. prezydent Radomska Anny Milczanowskiej oraz poseÅ‚ Elżbiety Radziszewskiej uważnie smakowaÅ‚ zalewajkÄ™ w każdym ze stoisk i robiÅ‚ dokÅ‚adne notatki. Po degustacji sam MakÅ‚owicz wraz ze swoim asystentem Eugeniuszem Mientkiewiczem, Patrykiem Romanem, który zwyciężyÅ‚ w konkursie na najlepszÄ… fraszkÄ™ o zalewajce oraz radomszczanami przygotowaÅ‚ ogromny garnek radomszczaÅ„skiej zalewajki, która bardzo szybko znalazÅ‚a amatorów. MakÅ‚owicz mówiÄ…c o potrawach regionalnych regionu wspomniaÅ‚ także o kuglu, co spotkaÅ‚o siÄ™ z owacjami. Okazuje siÄ™, że mistrz kuchni zna kugla, o czym powiedziaÅ‚ nam w krótkim wywiadzie. NagrodÄ™ publicznoÅ›ci w konkursie Najlepszy smak radomszczaÅ„skiej zalewajki otrzymaÅ‚a restauracja Malutkie Resort, a werdyktem jury, któremu przewodniczyÅ‚ Robert MakÅ‚owicz, Mistrzem radomszczaÅ„skiej zalewajki zostaÅ‚a restauracja Tori Catering. Podczas imprezy dla dzieci zaÅ›piewaÅ‚a Majka Jeżowska, zespół Szafa Gra zaprezentowaÅ‚ najwiÄ™ksze przeboje polskie i Å›wiatowe, każdy utwór w innym stroju, upodabniajÄ…c siÄ™ do artysty, którego przebój akurat wykonywali. Na zakoÅ„czenie wystÄ…piÅ‚a Halina FrÄ…ckowiak (przypomnijmy, że piosenkarka wystÄ…piÅ‚a w Przedborzu podczas Åšwiatowego Festiwalu Poezji Marii Konopnickiej w 2007 roku). Imprezie towarzyszyÅ‚y także Slowfoodowe warsztaty smaku oraz kiermasz rÄ™kodzieÅ‚a/jarmark staropolski. Festiwal poprowadziÅ‚ Darek Maciborek, dziennikarz radia Rmf Fm oraz jeden z współtwórców tej stacji. (pg) Rozmowa z Robertem MakÅ‚owiczem PG: Zalewajka jest zwykle kojarzona z potrawÄ… ubogich, nie jest to żaden rarytas, a tutaj w Radomsku zostaÅ‚a uhonorowana ogólnopolskim festiwalem, co Pan o tym sÄ…dzi? Robert MakÅ‚owicz: Mnóstwo rzeczy, przebojów kulinarnych, to jest kuchnia niegdyÅ› ludzi ubogich. Ostrygi zaczÄ™li jeść ludzie, kiedy je morze wyrzuciÅ‚o, caÅ‚a kuchnia poÅ‚udniowo wÅ‚oska: makarony, pizze to sÄ… potrawy ludzi biednych. Chodzi o to, że w różnych częściach Å›wiata inne produkty ludzie najbiedniejsi zawsze mieli pod rÄ™kÄ…, a tutaj nie ma morza na tyle ciepÅ‚ego, żeby byÅ‚y ostrygi, oliwy, mÄ…ka byÅ‚a kiedyÅ› razowa żytnia, zatem jÄ… siÄ™ kisiÅ‚o, w lesie można byÅ‚o znaleźć grzyby, ziemniaków siÄ™ wygrzebaÅ‚o i już byÅ‚a zalewajka. Gdyby to byÅ‚ festiwal zupy pomidorowej to ja bym na to nie przyjechaÅ‚, bo zupa pomidorowa jest sztucznym produktem, bo to byÅ‚a jedna z zup sezonowych, a teraz wymyÅ›lono koncentrat pomidorowy, a wiÄ™c co to jest za zupa? Bulion z kostki, pomidory z koncentratu i ryż z woreczków, a [zalewajka] to jest prawdziwa perÅ‚a. Do tego stopnia jest to zupa regionalna, że ja przez dÅ‚ugie lata nie wiedziaÅ‚em jak to smakuje ani jak to wyglÄ…da. W Krakowie zalewajka jest w ogóle nieznana, 150 km stÄ…d na poÅ‚udnie ludzie nie wiedzÄ… co to jest, to jest skarb po prostu. PG: Jest Pan po degustacji zup biorÄ…cych udziaÅ‚ w konkursie, co Pan może o nich powiedzieć? Robert MakÅ‚owicz: W moim mniemaniu chodzi tutaj o uchwycenie na raz w jednej zupie dwóch smaków: smaku kwaÅ›nego, znanego z żurku oraz podkrÄ™cenia go smakiem grzybowym. Niektóre z tych zup byÅ‚y zdecydowanie za maÅ‚o kwaÅ›ne po prostu, czyli albo byÅ‚y za dÅ‚ugo gotowane, bo zakwas trzeba dodać w ostatniej chwili, bo jeÅ›li siÄ™ to trzyma na ogniu bardzo dÅ‚ugo to niknie ten smak, albo też za maÅ‚o tego byÅ‚o. Niektóre zupy byÅ‚y bardzo dobre, ale oceniaÅ‚bym je wyÅ‚Ä…cznie w kategorii zup grzybowych, a nie zalewajek, bo o to chodzi, żeby poÅ‚Ä…czyć jedno z drugim, nie powinno być tych grzybów za dużo, bo musi być balans pomiÄ™dzy tymi skÅ‚adnikami. PG: To teraz zapytam o innÄ… potrawÄ™ – kugiel. Jest to tradycyjna potrawa regionalna miasta Przedbórz, które znajduje siÄ™ w powiecie radomszczaÅ„skim. Czy spotkaÅ‚ siÄ™ Pan z tÄ… potrawÄ… i w jakich okolicznoÅ›ciach? Robert MakÅ‚owicz: SpotkaÅ‚em siÄ™ i z nazwÄ… i z potrawÄ…. To jest jedna z najbardziej popularnych niegdyÅ› potraw Å»ydów polskich, to jest rodzaj papki ziemniaczanej, która byÅ‚a podawana z różnymi dodatkami. Co jest piÄ™kne, że w dalszym ciÄ…gu siÄ™ to robi. Å»ydów już w Polsce nie ma ale to nie jest piÄ™kne, bo to siÄ™ wiąże z tragicznymi rzeczami, ale piÄ™kne jest to, że część tych potraw przetrwaÅ‚a w kuchni polskiej. Kuchnia jest silniejsza niż te wszystkie tragedie, które siÄ™ na naszych ziemiach rozegraÅ‚y, katoliccy sÄ…siedzi przejÄ™li te zwyczaje i w dalszym ciÄ…gu robiÄ… kugiel, to jest fantastyczne. A jadÅ‚em kugiel w Izraelu i też w domu, gdzie moja babcia robiÅ‚a. To przenikanie siÄ™ kultur sprawiÅ‚o, że czÄ™sto ludzie nie zdajÄ… sobie sprawy czy to jest potrawa taka czy inna, w Izraelu w szabat je siÄ™ na przykÅ‚ad ćwikÅ‚Ä™, co uznajemy za jednÄ… z najbardziej fundamentalnych przypraw w kuchni polskiej, ale to z kolei Å»ydzi przejÄ™li od swoich sÄ…siadów chrzeÅ›cijaÅ„skich. To wszystko siÄ™ zaplata. To jest kolejnym dowodem na to, że kuchnia jest silniejsza niż nacjonalizmy, podziaÅ‚y religijne, narodowoÅ›ciowe. PG: DziÄ™kujÄ™ za rozmowÄ™. |
1. | |
| 2. | |
| 3. | |
| 4. | |
| 5. | |
| 6. | |
| 7. | |
| 8. | |
| 9. | |
| 10. | |
| 11. | |
| 12. | |
| 13. | |
| 14. | |
| 15. | |
| 16. | |
| 17. | |
| 18. | |
| 19. | |
| 20. | |
| 21. | |
| 22. | |
| 23. | |
| 24. | |
| 25. | |
| 26. | |
| 27. | |
| 28. | |
| 29. | |
| 30. | |
| 31. | |
| 32. | |
| 33. | |
| 34. | |
| 35. | |
| 36. | |
| 37. | |
| 38. | |
| 39. | |
| 40. | |
| 41. | |
| 42. | |
| 43. | |
| 44. | |
| 45. | |
| 46. | |
| 47. | |
| 48. | |
| |
|